SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ryż po ugotowaniu

  • Ryż ryż ryż =super masa

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Odnosnie przyswajalnosci ryzu to jest to zalezne od przemiany materii danej osoby. Ryż zawiera weglowodany zlozone i z tego co wiem sa one wolniej trawione od weglow prostych. Odnosnie mego sposobu na urozmaicanie dan z ryzu to tak : jem go przewaznie na "zimno" tak wiec dodaje do niego np. pokrojonego bananka albo jablko (bez skórki) [...]

    Odpowiedzi: 80 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2003-03-26 12:02:00 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • Ile można trzymać ryż w lodówce ?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Nie ulega wątpliwości, że ryż to jeden z najbardziej pożądanych produktów w diecie sportowców. Jest nie tylko bogaty w węglowodany, ale również łatwostrawny i zapewnia wiele możliwości jego zastosowań. Sprawdzi się zarówno w daniach mięsnych, jak i podawany z owocami na słodko. Nie ulega wątpliwości, że ryż najlepiej smakuje świeżo po ugotowaniu. [...]

    Odpowiedzi: 21 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2016-09-24 19:37:11 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ryż a odchudzanie

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] gdzie podaż węglowodanów jest na poziomie 50g i to z samych warzyw. Ryż stanowi dobrą porcję węglowodanów złożonych, jest cennym składnikiem diety. Wyróżnić można: - ryż biały jest to najbardziej popularna odmiana ryżu - parboiled to również ryż biały, jest to ryż długoziarnisy, jego plusem jest to, że się nie skleja - jaśminowy, ma [...]

    Odpowiedzi: 18 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2017-09-22 16:14:23 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • torebka-100g ryzu-po ugotowaniu czy przed

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] w wodzie. Ziarenka nasiąkają wodą, nabierają miękkości i zwiększają swoją objętość oraz wagę. 100g produktu sypkiego to nie to samo co 100g produktu ugotowanego. To ile ryż będzie ważył po ugotowaniu zależy tak naprawdę od tego ile wciągnie w siebie wody. Im dłużej będzie się gotować tym więcej wody nabierze. Najłatwiej zatem zważyć ryż [...]

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2016-09-01 17:44:49 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ryż na zimno

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Dobry ryż jest znakomity bez sosu ... chociaż może to kwestia smaku :)) Ja wcinam ryż zawsze "na sucho", a najsmaczniejsze dla mnie są: - ryż dziki (tak nazywane są nasiona wodnej trawy rosnącej w Ameryce Północnej, jednak nie jest to odmiana ryżu. Ziarna po ugotowaniu mają wspaniały orzechowy smak.) - ryż basmati (niekwestionowany [...]

    Odpowiedzi: 24 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2002-01-18 15:27:03 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Doradcy działu czekają na Twoje pytania ! Vol.3

    Post
    Trening dla początkujących
    PRO

    Tak jest, najlepiej zawsze brać przed obróbką wszytskie produkty. Bo np ryż woreczek ma 100g ok70g wegli ale po ugotowaniu ma już ok250g czyli 100g ryżu i 150g wody która ma zero kalorii, ale nadal to jest 100g ryżu.

    Odpowiedzi: 5915 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2017-02-27 21:46:24 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • Mięso

    Post
    Szybkie pytania bez logowania
    PRO

    Podczas obróbki większość produktów zmienia swoją wagę. To normalne. Ryż, kasza ją zwiększają, ponieważ nasiąkają wodą a mięso zmniejsza, bo trochę się kurczy, roztapia się część tłuszczu i zmniejsza ilość wody w mięsie. To jak zmieni się waga mięsa po ugotowaniu zależy od czasu gotowania, składu mięsa itp. Nie da się jednoznacznie określić ile [...]

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 219 Data: 2019-09-04 23:24:24 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Przepisy kulinarne

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Dobra to teraz ja wrzócę swój przepis Gotujemy ryż , najlepiej "Parboiled" 100g, najbardziej do tego pasuje. Po ugotowaniu odczekujemy sobie jakiś czas, tak aby ryż nie był już bardzo gorący. Potem z licznych zapasów domowych wybieramy jednego średniej wielkości banana i kroimy go w drobną kostkę, po czym dodajemy go do do ryżu. [...]

    Odpowiedzi: 404 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2003-01-30 09:59:08 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Podgrzewanie ryżu

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] go od razu, bądź spieszymy się i chcemy go zjeść później bądź bierzemy go gdzieś ze sobą to jest kilka opcji na jego podgrzanie. 1. Jeśli mamy możliwość, polecam podsmażenie ryżu. Można wtedy dodać przyprawy i warzywa. Cała potrawa zajmie nam ok 5 minut. 2. Mikrofala, czego zwolennikiem nie jestem jednak jest to najszybszy sposób. 3. Często [...]

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2017-10-19 17:45:37 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ryż biały vs Ryż brązowy

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Jeśli chodzi o różnice odżywcze między oboma rodzajami ryżu, to są mi dobrze znane (swoją drogą KAIN, to nieco przesadziłeś z ilością węglowodanów w ryżu białym!). Moje pytanie jest innej natury. Co mianowicie rozumiecie przez ryż brązowy? Czy macie na myśli tzw. naturalny brązowy, który po ugotowaniu jest szary, a nie brązowy, czy chodzi Wam o [...]

    Odpowiedzi: 16 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2002-02-13 17:35:30 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ja tam sobie wszystko w 1800 kcal potrafie dopasowac tak jak lubie, wlacznie z zarciem jajek na bekonie od czasu do czasu (wcale nie tak rzadko :-P) - i da sie zrobic tak, ze rozklad sie trzyma :-) Latwo zrobic tak: Patrzysz co masz w lodowce + co ewentualnie wiesz, ze zakupisz i z tego sobie ukladaj rozpiske dzien wczesniej i ew. pokrec iloscia [...]

    Odpowiedzi: 79 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-03-20 20:23:03 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Przepisy kulinarne

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    nie chcę powiedzieć, że po ugotowaniu ryż pulchnieje pod wpływem wody, przez w jeo skład w sposób znaczący zaczyna wchodzić woda, a woda cukru nie ma. Qmasz? po prostu wyciągasz średnią z masy ryżu i wody, a to czy tej wody jest 40 czy 60% to nie wiem, ale około tego. Zło się rozprzestrzenia. Strzeżcie się! Zajrzyj koniecznie! [...]

    Odpowiedzi: 404 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2003-03-25 23:11:49 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • czy zmienia sie wartosc kcal ryżu po ugotowaniu?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] czy jaj. Stanowi podstawę wyżywienia 1/3 ludności świata. Jest on rodzajem zboża z rodziny wiechlinowatych. Obejmuje aż 25 gatunków. Wśród najpopularniejszych rodzajów ryżu, wyróżnić można: - biały długoziarnisty, - parboiled, - brązowy, - dziki, - czarny, - jaśminowy, - basmati, - czerwony. Ryż zawiera 365 kcal. W tym 7 g białka, 1 g [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2017-11-28 19:43:32 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Jak ryż z tuńczykiem?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Czesc Ryz Mrozone albo swierze warzywa Ogorek kiszony Puszka tunczyka Bialko jajka(ja zawsze wrzucam cale jajka do kanapek do szkoly, a pozatym najczesciej jem to po treningu i dlatego nie biore zoltka) Przyprawy do smaku(ja lubie ostre ale nie wolno z nimi przesadzac bo bardzo po nich suszy) Wszystko oprocz tunczyka i ogorkow gotujemy. Po [...]

    Odpowiedzi: 17 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2003-03-05 11:15:06 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ryż na zimno

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    A mnie smakuje sam ryz bez zadnych dodatkow i urozmaicen, no czasami z bananami, moze to dlatego ze jem go 3x dziennie po 300g(po ugotowaniu jakies 700). I mam takie pytanko do was czy ja aby nie przesadzam????, moim zdaniem raczej nie bo efekty sa dla mnie bardzo zadowalajace w 18 dni prawie 7 kg. A wy ile jecie tego ryzu??????

    Odpowiedzi: 24 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2002-01-20 14:20:34 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • Dieta na mase - Ryż i Kurczak ?

    Post
    Dietetyka sportowa
    PRO

    Ja dlugo ciagnelem tak: 800g ryzu brazowego 500g piersi z kurczaka 1,5kg brokul ;) 4 lyzeczki oliwy z oliwek Wychodzilo 2000tys kcal 280g wegli 150g bialka 50g tluszczy I ladny posilek na caly dzien, z brokul bylo sporo blonnika i zwiekszalo objetosc a po ugotowaniu nie bylo ich tak duzo jakby sie wydawalo ;) Uzupelniany bialkiem i bulkiem [...]

    Odpowiedzi: 19 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-08-25 10:53:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • RYŻ ile wartości po ugotowaniu ?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] obróbką (przed gotowaniem, smażeniem, pieczeniem, grillowaniem, duszeniem). Wynika to z tego, że podczas obróbki zmienia nam się waga produktów. Np. gotując kaszę czy ryż możemy być pewni, że ziarna nasiąkną wodą, zwiększą swoją objętość i wagę. Nie mamy jednak pewności ile tej wody nabiorą. Zależy to głównie od czasu gotowania i można [...]

    Odpowiedzi: 17 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2016-07-23 18:07:37 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • RYŻ ile wartości po ugotowaniu ?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    po ugotowaniu ryż pęcznieje i nasiąka wodą dlatego było o połowe mniej kcal napisane wszystko ważysz i liczysz przed obróbką termiczną

    Odpowiedzi: 17 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-11-26 23:03:39 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta na mase - Ryż i Kurczak ?

    Post
    Dietetyka sportowa
    PRO

    Ryz surowy tyle ma. Ugotowany ma ok 25g wegli na 100g (licze wage juz po ugotowaniu, nasiakniety woda i takie tam)

    Odpowiedzi: 19 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-08-26 11:58:50 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Posiłki

    Post
    Szybkie pytania bez logowania
    PRO

    [...] acz do mnie to nie przemawia. W zdecydowanej większości kalkulatorach kalorii znajdziesz wartości produktów podanych przed obróbką termiczną. Zwróć uwagę, że ziemniaki, ryż, kasze podczas gotowania chłoną różne ilości wody. Ma na to wypływ jakość surowca i czas trwania obróbki termicznej. Dla przykładu jeszcze inaczej sprawa wygląda w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1640 Data: 2020-08-18 19:54:19 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)