Odnosnie przyswajalnosci ryzu to jest to zalezne od przemiany materii danej osoby. Ryż zawiera weglowodany zlozone i z tego co wiem sa one wolniej trawione od weglow prostych. Odnosnie mego sposobu na urozmaicanie dan z ryzu to tak : jem go przewaznie na "zimno" tak wiec dodaje do niego np. pokrojonego bananka albo jablko (bez skórki) [...]
Nie ulega wątpliwości, że ryż to jeden z najbardziej pożądanych produktów w diecie sportowców. Jest nie tylko bogaty w węglowodany, ale również łatwostrawny i zapewnia wiele możliwości jego zastosowań. Sprawdzi się zarówno w daniach mięsnych, jak i podawany z owocami na słodko. Nie ulega wątpliwości, że ryż najlepiej smakuje świeżo po ugotowaniu. [...]
[...] gdzie podaż węglowodanów jest na poziomie 50g i to z samych warzyw. Ryż stanowi dobrą porcję węglowodanów złożonych, jest cennym składnikiem diety. Wyróżnić można: - ryż biały jest to najbardziej popularna odmiana ryżu - parboiled to również ryż biały, jest to ryż długoziarnisy, jego plusem jest to, że się nie skleja - jaśminowy, ma [...]
[...] w wodzie. Ziarenka nasiąkają wodą, nabierają miękkości i zwiększają swoją objętość oraz wagę. 100g produktu sypkiego to nie to samo co 100g produktu ugotowanego. To ile ryż będzie ważył po ugotowaniu zależy tak naprawdę od tego ile wciągnie w siebie wody. Im dłużej będzie się gotować tym więcej wody nabierze. Najłatwiej zatem zważyć ryż [...]
Dobry ryż jest znakomity bez sosu ... chociaż może to kwestia smaku :)) Ja wcinam ryż zawsze "na sucho", a najsmaczniejsze dla mnie są: - ryż dziki (tak nazywane są nasiona wodnej trawy rosnącej w Ameryce Północnej, jednak nie jest to odmiana ryżu. Ziarna po ugotowaniu mają wspaniały orzechowy smak.) - ryż basmati (niekwestionowany [...]
Tak jest, najlepiej zawsze brać przed obróbką wszytskie produkty. Bo np ryż woreczek ma 100g ok70g wegli ale po ugotowaniu ma już ok250g czyli 100g ryżu i 150g wody która ma zero kalorii, ale nadal to jest 100g ryżu.
Podczas obróbki większość produktów zmienia swoją wagę. To normalne. Ryż, kasza ją zwiększają, ponieważ nasiąkają wodą a mięso zmniejsza, bo trochę się kurczy, roztapia się część tłuszczu i zmniejsza ilość wody w mięsie. To jak zmieni się waga mięsa po ugotowaniu zależy od czasu gotowania, składu mięsa itp. Nie da się jednoznacznie określić ile [...]
Dobra to teraz ja wrzócę swój przepis Gotujemy ryż , najlepiej "Parboiled" 100g, najbardziej do tego pasuje. Po ugotowaniu odczekujemy sobie jakiś czas, tak aby ryż nie był już bardzo gorący. Potem z licznych zapasów domowych wybieramy jednego średniej wielkości banana i kroimy go w drobną kostkę, po czym dodajemy go do do ryżu. [...]
[...] go od razu, bądź spieszymy się i chcemy go zjeść później bądź bierzemy go gdzieś ze sobą to jest kilka opcji na jego podgrzanie. 1. Jeśli mamy możliwość, polecam podsmażenie ryżu. Można wtedy dodać przyprawy i warzywa. Cała potrawa zajmie nam ok 5 minut. 2. Mikrofala, czego zwolennikiem nie jestem jednak jest to najszybszy sposób. 3. Często [...]
Jeśli chodzi o różnice odżywcze między oboma rodzajami ryżu, to są mi dobrze znane (swoją drogą KAIN, to nieco przesadziłeś z ilością węglowodanów w ryżu białym!). Moje pytanie jest innej natury. Co mianowicie rozumiecie przez ryż brązowy? Czy macie na myśli tzw. naturalny brązowy, który po ugotowaniu jest szary, a nie brązowy, czy chodzi Wam o [...]
Ja tam sobie wszystko w 1800 kcal potrafie dopasowac tak jak lubie, wlacznie z zarciem jajek na bekonie od czasu do czasu (wcale nie tak rzadko :-P) - i da sie zrobic tak, ze rozklad sie trzyma :-) Latwo zrobic tak: Patrzysz co masz w lodowce + co ewentualnie wiesz, ze zakupisz i z tego sobie ukladaj rozpiske dzien wczesniej i ew. pokrec iloscia [...]
nie chcę powiedzieć, że po ugotowaniu ryż pulchnieje pod wpływem wody, przez w jeo skład w sposób znaczący zaczyna wchodzić woda, a woda cukru nie ma. Qmasz? po prostu wyciągasz średnią z masy ryżu i wody, a to czy tej wody jest 40 czy 60% to nie wiem, ale około tego. Zło się rozprzestrzenia. Strzeżcie się! Zajrzyj koniecznie! [...]
[...] czy jaj. Stanowi podstawę wyżywienia 1/3 ludności świata. Jest on rodzajem zboża z rodziny wiechlinowatych. Obejmuje aż 25 gatunków. Wśród najpopularniejszych rodzajów ryżu, wyróżnić można: - biały długoziarnisty, - parboiled, - brązowy, - dziki, - czarny, - jaśminowy, - basmati, - czerwony. Ryż zawiera 365 kcal. W tym 7 g białka, 1 g [...]
Czesc Ryz Mrozone albo swierze warzywa Ogorek kiszony Puszka tunczyka Bialko jajka(ja zawsze wrzucam cale jajka do kanapek do szkoly, a pozatym najczesciej jem to po treningu i dlatego nie biore zoltka) Przyprawy do smaku(ja lubie ostre ale nie wolno z nimi przesadzac bo bardzo po nich suszy) Wszystko oprocz tunczyka i ogorkow gotujemy. Po [...]
A mnie smakuje sam ryz bez zadnych dodatkow i urozmaicen, no czasami z bananami, moze to dlatego ze jem go 3x dziennie po 300g(po ugotowaniu jakies 700). I mam takie pytanko do was czy ja aby nie przesadzam????, moim zdaniem raczej nie bo efekty sa dla mnie bardzo zadowalajace w 18 dni prawie 7 kg. A wy ile jecie tego ryzu??????
Ja dlugo ciagnelem tak: 800g ryzu brazowego 500g piersi z kurczaka 1,5kg brokul ;) 4 lyzeczki oliwy z oliwek Wychodzilo 2000tys kcal 280g wegli 150g bialka 50g tluszczy I ladny posilek na caly dzien, z brokul bylo sporo blonnika i zwiekszalo objetosc a po ugotowaniu nie bylo ich tak duzo jakby sie wydawalo ;) Uzupelniany bialkiem i bulkiem [...]
[...] obróbką (przed gotowaniem, smażeniem, pieczeniem, grillowaniem, duszeniem). Wynika to z tego, że podczas obróbki zmienia nam się waga produktów. Np. gotując kaszę czy ryż możemy być pewni, że ziarna nasiąkną wodą, zwiększą swoją objętość i wagę. Nie mamy jednak pewności ile tej wody nabiorą. Zależy to głównie od czasu gotowania i można [...]
[...] acz do mnie to nie przemawia. W zdecydowanej większości kalkulatorach kalorii znajdziesz wartości produktów podanych przed obróbką termiczną. Zwróć uwagę, że ziemniaki, ryż, kasze podczas gotowania chłoną różne ilości wody. Ma na to wypływ jakość surowca i czas trwania obróbki termicznej. Dla przykładu jeszcze inaczej sprawa wygląda w [...]